У проєкт Плану заходів з безбар’єрності включили 6 важливих блоків пропозицій від «Ліги Сильних»

Опубліковано

Summary

Проєкт плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні доповнили рядом пропозицій.


Проєкт плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні доповнили рядом пропозицій від громадської спілки «Ліга Сильних». Вони стосуються шести важливих аспектів для забезпечення прав людей з інвалідністю. Про це повідомила юристка-адвокаційниця організації Ірина Почерняк за підсумками  онлайн-засідання урядового комітету з питань відновлення України, розвитку громад, територій та інфраструктури, що відбулось у четвер, 20 квітня. 

Зорема, у редакцію проєкту включили заходи із забезпечення оповіщення осіб з порушеннями слуху, зору, ментальною інвалідністю про загрози, що створюються у зв’язку із військовою агресією, іншою надзвичайною ситуацією.  Ще одна прийнята пропозиція від «Ліги Сильних» – необхідність використання коректної мови спілкування та недопущення дискримінаційної термінології щодо осіб з інвалідністю.  

Також при розробці місцевих планів відновлення та розвитку регіонів визначено необхідність передбачати окремий розділ про створення безбар’єрного простору. Це дозволить зробити відбудову України більш інклюзивною. Над цим «Ліга Сильних» працює у межах проєкту Rebuild Ukraine.Inclusion. 

Ще один важливий аспект – планування заходів щодо підвищення рівня обізнаності та компетентностей державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування щодо принципів безбар’єрності.  

«Робота з цими людьми вкрай важлива. Адже якщо вони не розумітимуть ключових засад безбар’єрності та не впроваджуватимуть їх в інституціях, які очолюють, марно сподіватись, що вони зможуть якісно і ефективно вимагати цього від інших.», –  зазначає юристка-адвокаційниця громадської спілки.      

П’ятий аспект – поширення інформації про існуючі засоби правового захисту і передові практики, спрямовані на полегшення доступу особи з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до правового захисту у випадках дискримінації.

«Йдеться про те, аби люди чітко знали, які права у них є і до кого звертатись, у випадку, якщо їх порушують. Бо тривала робота над удосконаленням законодавства та ідеально прописані механізми правозахисту не допоможуть, якщо люди не розумітимуть, як ними скористатись», – уточнює Ірина Почерняк. 

Не менш важливий аспект – пристосування модульних містечок до потреб маломобільних груп населення. Йдеться про розробку рекомендацій для місцевого населення, проведення роз’яснювальної роботи та забезпечення таких споруд необхідними пристосуваннями. 

Нагадаємо,  «Ліга Сильних» – громадська спілка, яка була утворена в кінці 2021 року. Головне завдання – об’єднати громадські організації та активізувати людей з інвалідністю для участі в реалізації власних прав. З моменту повномасштабного вторгнення одним із фокусів роботи організації стала допомога людям з інвалідністю. Наразі в спільноту «Ліги Сильних» входять 53 організації.

1 Коментар

Коментарі закриті.