Допомога для українців в Польщі: куди звертатись людям з інвалідністю

Опубліковано

Summary

Щоб отримати допомогу у Польщі, люди з інвалідністю можуть звернутися до Асоціації «Мудіта»

Через повномасштабне вторгнення українці вже понад рік змушені покидати свої домівки та шукати прихистку за кордоном. Щоб отримати допомогу у Польщі, люди з інвалідністю можуть звернутися до Асоціації «Мудіта». Представники Асоціації поділились з «Лігою Сильних» корисною інформацією, яка може стати в пригоді тим, хто шукає прихистку. 

ДОПОМОГА ПРИ ПРИБУТТІ

Приймальний пункт для осіб з інвалідністю і хронічними хворобами, а також їх родин знаходиться в м. Краків за адресою вул.  Na Zakolu Wisły 12A. У Пункті немає архітектурних бар’єрів. Сюди можна прибути з домашніми тваринами. Перебувати можна до 30 днів. 

У Пункті є:

  • 28 спальних місць (в тому числі 2 спеціалізовані ліжка),
  • Кухня з холодильником, чайником та мікрохвильовою пічкою,
  • Пристосовані туалети і душ (пеленальний столик для дорослих, накладки на унітаз, поручні, крісло під душ),

Тут забезпечують безкоштовне проживання, трьохразове харчування, психологічну, юридичну та інформаційну допомогу, а також пропонують курси польської мови для новачків. 

Крім того, працівники і волонтери Асоціації «Мудіта» допомагають знайти відповідно пристосоване житло, терапевтичні центри та лікарні, спеціалізовану медичну, реабілітаційну та психологічну опіку особам, що пересуваються на кріслі колісному, особам зі ментальними порушеннями. 

Прийомний пункт призначений передусім для осіб, які щойно прибули до Польщі з України і потребують тимчасового прихистку, достасованого до їх особливих потреб, а пізніше – допомоги у знаходженні постійного місця проживання

Телефон: +48 602 248 237

Ел. пошта: punktkrakow@stowarzyszeniemudita.pl

ДОПОМОГА З ІНТЕГРАЦІЄЮ

АсоціаціЯ «Мудіта» також відкрила Інтеграційний пункт підтримки для осіб з інвалідністю та їх родин. Він функціонує не лише для біженців, а також для місцевих мешканців.

Пункт знаходиться у Варшаві і відкритий цілий тиждень без вихідних від 8.00 до 20.00. 

Тут працюють над проведенням інтеграційних, освітніх, та відпочинових активностей. З метою створення для біженців можливості працевлаштування та умов, що сприяють самодостатності, особливу увагу у центрі планують приділяти підвищенню професійних навичок і кваліфікації та вивченню польської мови.

Також тут надають психологічну, інформаційну, медичну та юридичну допомогу 

Варшава – вул. Al. Jerozolimskie 123A (4 поверх)

Телефон: +48 602 248 136

Ел. пошта: punktwarszawa@stowarzyszeniemudita.pl

КОНСУЛЬТАЦІЙНА ДОПОМОГА

Отримати консультацію можна за допомогою інформаційної лінії. Вона працює з понеділка до п’ятниці від 10.00 до 18.00.  До працівників можна звертатися як українською, так і польською мовами. Можна зателефонувати або написати на електронну пошту. 

Інфолінія надає інформаційну допомогу в таких справах, як:

  • Вирішення урядових справ, в тому числі отримання номеру PESEL, паспорту, а також посвідчення інвалідності та інших формальностей необхідних для отримання пільг, реабілітації, допомоги лікарів,
  • Пошук реабілітації, терапії, медичної опіки, психологічної допомоги, резервація візитів у лікаря, 
  • Отримання медичного і реабілітаційного обладнання,
  • Пошук квартир і помешкань, транспорту, пристосованого для осіб з інвалідністю, працевлаштування в Польщі,
  • Дистанційний переклад в урядових установах та під час візитів у лікаря, переклад кореспонденції і документів (таких, що не вимагають присяжного перекладу),
  • Інші справи, пов’язані з опікою над особами з інвалідністю в Польщі.

В електронному листі слід написати:

  • Контактний номер телефону, ім’я і прізвище
  • В якому місті перебуває родина, що потребує допомоги
  • Яка саме допомога потрібна, від коли та на як довго (якщо можливо це окреслити)
  • Скільки осіб в родині/групі,
  • Скільки осіб з інвалідністю, і яка саме це інвалідність, а також чи ці особи мають документи, що підтверджують інвалідність, видані в Україні та/або у Польщі,
  • Чи родина вже отримувала фінансову допомогу від іншої організації, і якщо так – якої,
  • Чи є з родиною домашні тварини.

Телефон: +48 539 866 471

Ел. пошта: ukraina@stowarzyszeniemudita.pl 

У Варшаві і Кракові також працюють Мобільні Асистентки, які допомагають особам з інвалідністю та їх опікунам з перекладом  з польської на українську мову і навпаки під час візитів до лікаря та польських урядових установ. Попросити про допомогу Асистентки можна через Інфолінію.

Також можна підписатись на розсилку від Асоціації, щоб знати про нововведення та інші можливості: https://landing.mailerlite.com/webforms/landing/y5w1g4

ДОПОМОГА ДЛЯ ОПІКУНІВ

Асоціація «Мудіта» також надає допомогу з опікою над дитиною чи дорослою особою з інвалідністю. 

У межах програми поєднують родини з асистентами та асистентками, що на засадах волонтерства домовляються регулярно проводити час з дитиною чи дорослою особою, що має інвалідність, і допомагати з опікою. 

«Кілька годин такої допомоги на місяць – це безцінний час на відпочинок, пиття кави, розмову з друзями чи вирішення особистих справ для близьких особи з інвалідністю. Дякуючи присутності асистента чи асистентки, решта членів родини можуть відпочити, подбати про себе або зайнятися своїми справами», – пояснюють в Асоціації.

Програма асистентів відпочинку функціонує в Варшаві, Кракові та Познані.

Контакт: asysta.ua@stowarzyszeniemudita.pl 

Матеріал підготовлений за допомогою Асоціації “Мудіта” (Польща)

1 Коментар

Коментарі закриті.