Громадські організації пропонують покращити законопроєкт про працевлаштування людей з інвалідністю

Опубліковано

Громадські організації, які захищають права людей з інвалідністю, пропонують покращити законопроєкт № 5344-д. Відповідне звернення з пропозиціями було направлене на голову Верховної ради України та голову профільного комітету. Про це розповіла виконавча директорка громадської спілки «Ліга Сильних» Дар’я Cидоренко.

«Йдеться про три системні зміни, які можуть суттєво покращити законопроєкт. В першу чергу, це запровадження системи соціальних послуг. Другий аспект – значне розширення кола роботодавців, які зобов’язані працевлаштовувати людей з інвалідністю. І нове рішення – компенсація для людей з інвалідністю при відкритті власної справи», – розповіла виконавча директорка громадської спілки «Ліга Сильних» Дар’я Cидоренко.

Правки, які пропонуються до законопроєкту, передбачають запровадження системи соціальних послуг, які сприятимуть працевлаштуванню людей з інвалідністю: персональний асистент людини з інвалідністю на робочому місці, супровід при працевлаштуванні особи з інвалідністю, а також безпосередньо на робочому місці та впровадження соціально-трудової адаптації.

Пропонується змінити умови квотування робочих місць за людьми з інвалідністю. Обовʼязок працевлаштування розширюються на державні та комунальні установи та органи. Це збільшує потенційну кількість вакантних місць та ставить державу в рівні умови із приватним бізнесом. Наступний момент – пропонується ввести систему заохочень для самозайнятості осіб з інвалідністю. Тобто, при відкритті власної справи людина з інвалідністю може отримати  компенсацію від держави на облаштування робочого місця.  

«Разом із іншими громадськими організаціями, ми понад 2 місяці працювали над аналізом законопроєкту та напрацюванням змін. Звичайно, там є багато інших важливих аспектів. Таблиця пропозицій змін містить понад 100 аркушів. Сподіваюсь, що більшість з них буде врахована. Ми плануємо далі активно працювати над законопроєктом до першого читання, щоб він дійсно приніс реальні зміни для людей з інвалідністю на ринку праці», – відмітила Дар’я Сидоренко.

Нагадаємо, що раніше 16 громадських організацій, які захищають права людей з інвалідністю, виступили із заявою про реформування сфери працевлаштування. Наразі заяву підтримали ще кілька громадських організацій. Таким чином, 19 громадських організацій з усієї країни підтримують заяву про реформування сфери працевлаштування.