“Ліга Сильних” ініціювала внесення змін до законопроєкту №8072

Опубліковано

Юристи громадської спілки “Ліга Сильних” підготували пропозиції до Проєкту закону №8072 «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо врегулювання процедури відновлення будівель і споруд, пошкоджених внаслідок бойових дій». Про це повідомила виконавча директорка “Ліги Сильних” Дар’я Сидоренко. 

“У процесі аналізу законопроєкту №8072 наші юристи виявили кілька положень, які несуть ризик звуження прав осіб з інвалідністю. Ці положення також потенційно створюють можливість для зловживань з боку забудовників. Лист із пропозиціями щодо внесення змін вже спрямований на голову профільного комітету Верховної Ради України”, – розповіла виконавча директорка “Ліги Сильних” Дар’я Сидоренко. 

Йдеться про кілька ключових моментів, які нівелюють діючі державні будівельні норми (ДБН)  в частині забезпечення інклюзивності будівель. Зауваження стосуються кількох розділів нової статті 26-6. Абзац 4 частини 3 несе потенційну загрозу неврахування вимог щодо інклюзивності будівель через введення так званого “дефектного акту”.

Потрібні зміни до частини 4, де йдеться про набуття автоматичного права на виконання підготовчих та будівельних робіт. Це створює ризик для недобросовісних учасників будівництва і вони можуть ігнорувати вимоги ДБН В.2.2-40 про забезпечення інклюзивності будівель. 

Потребує допрацювання і пропозиція введення в експлуатацію об’єкту будівництва до завершення так званого “окремого виду робіт, які не впливають на функціонування об’єкта в цілому” (частина 5. нової статті 26-6). Наприклад, забудовник може здати об’єкт без пандусів та уникнути відповідальності.

“На жаль, кожного дня збільшується кількість травмованих людей як серед цивільного населення, так і військових. Державна політика має бути безумовно спрямована на захист прав таких людей. Щоб вони могли вільно користуватися об’єктами соціальної інфраструктури”, – додала виконавча директорка “Ліги Сильних” Дар’я Сидоренко.

Нагадаємо, що раніше Дар’я Сидоренко заявила про те, що законопроєкт №8072 не захищає права людей з інвалідністю.

Довідково. 23.09.2022 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України за №8072 “Про внесення змін до Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” щодо врегулювання процедури відновлення будівель і споруд, пошкоджених внаслідок бойових дій”.