Дар’я Сидоренко: законопроєкт №8072 не захищає права людей з інвалідністю 

Опубліковано

Проєкт Закону України за №8072 «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо врегулювання процедури відновлення будівель і споруд, пошкоджених внаслідок бойових дій» не захищає права людей з інвалідністю. Про це заявила виконавча директорка громадської спілки Ліги сильних Дар’я Сидоренко.

“Питання відбудови нашої держави є одним з пріоритетних. Законопроєкт 8072, який би мав на меті спростити цей процес, створює загрози та допускає зловживання. Зокрема, якщо ми говоримо про потреби людей з інвалідністю, які не будуть враховані”, – повідомила виконавча директорка громадської спілки Ліги сильних Дар’я Сидоренко.

На думку Дар’ї Сидоренко, цей законопроєкт допускає послаблення відповідальності та запровадження непрозорих механізмів роботи електронної системи будівництва. Таким чином, на законодавчому рівні створюються передумови ігнорування  інтересів маломобільних груп населення – в тому числі людей з інвалідністю. 

“Включення потреб людей з інвалідністю в процесі відбудови країни – ключове завдання для нашої організації. Зараз наші юристи працюють над пропозиціями щодо внесення змін до цього законопроєкту. На мою думку, після цього він також має бути винесений на громадське обговорення. Проблема фізичного доступу людей з інвалідністю в заклади освіти, медицини та навіть помешкання стоїть дуже гостро”, – додала виконавча директорка громадської спілки Ліги сильних Дар’я Сидоренко.

Довідково. Ліга Сильних – громадська спілка, яка була утворена в кінці 2021 року. Головне завдання – об’єднати громадські організації та активізувати людей з інвалідністю для участі в реалізації власних прав. З моменту повномасштабного вторгнення одним із фокусів роботи організації стала допомога людям з інвалідністю. Наразі в спільноту Ліги сильних входять 50 організацій.

Довідково. 23.09.2022 у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України за №8072 «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо врегулювання процедури відновлення будівель і споруд, пошкоджених внаслідок бойових дій».